7 čudnovatih razloga zašto su nam zubi žuti i nekoliko jednostavnih savjeta kako ih izbjeći

Kako izbjeći žute zube?
08. veljača 2017.

Jedna od prvih stvari koje primijetimo na ljudima je osmijeh. No neki od nas skrivaju osmijeh svim silama. Razlog su žućkasti zubi. Nemojte još odustati od osmijeha jer postoje jednostavni načini kako vratiti zubima prirodan sjaj. 

Dok zvijezde i modeli uvijek imaju savršeno blistav osmijeh, većina nas se svako jutro gleda u ogledalo i pita se zašto su nam zubi tako žuti.

I kada su uopće uspjeli toliko požutjeti? Preko noći? 

Da bi zubima vratili sjaj, za početak bi trebali znati što uzrokuje žute zube.

Na prvom mjestu su hrana i pića koja direktno ostavljaju mrlje na zubima, a na drugom mjestu je kiselina iz određenih namirnica, posebno u pićima koja slabe zubnu caklinu - prvu liniju obrane od utjecaja štetnih tvari. Gazirani sokovi su, primjerice, veoma kiseli i stvaraju naslage na zubima koje polako nagrizaju vanjski zaštitni sloj. 

Zašto uopće zubi požute?

Zubna caklina je prirodno bijele boje, no kako se s vremenom troši, caklina postaje sve tanja i ispod nje se počinje nazirati sljedeći sloj zuba - dentin. Dentin je prirodno žućkastijeg tona pa što je zubna caklina tanja to su zubi žući. To je također razlog zašto stariji ljudi imaju relativno žuće zube.

Struktura zuba

Nakon što ste saznali zašto zubi žute, vrijeme je da saznate od čega sve zubi gube svoju prirodnu bjelinu. 

1. Loša oralna higijena

Loša oralna higijena jedna je od glavnih razloga zašto imamo žute zube. Piće i hrana koju unosimo u sebe stvaraju mrlje na zubima koje se, ako ih odmah ne očistimo, zalijepe za zube baš kao UHU ljepilo. 

Loša oralna higijena također ostavlja kiselinu u zubima koja malo po malo nagriza zubnu caklinu. Iz tog je razloga važno temeljito prati zube, barem dva puta na dan.

2. Pušenje

Nikotin u cigaretama i ostalim duhanskim proizvodima ostavlja mrlje na zubima koje se s vremenom mogu pretvoriti u smeđe mrlje. Ako ne možete prestati s pušenjem tada ga barem smanjite.

Nikotinske mrlje je najteže ukloniti, a osim što će vam zubi biti bjeliji, pozitivno ćete utjecati i na sveukupno zdravlje.

3.  Fluor u vodi i pasti za zube

Fluor je dobar za zube, ali njegova prevelika količina može uzrokovati žute ili smeđe pjege na zubima - dentalnu fluorozu. Fluoroza cakline nastaje zbog visoke količine fluorida u vodi za piće ili u zubnim pastama, a boja pjega na zubima može biti od bijele (“snijegom pokriveni zubi”) do žutosmeđe boje katkada popraćenim jamicama u caklini.

4. Crni čaj i vino

Crni čaj sadrži tanin koji ostavlja žute mrlje na zubima

Crni čaj i vino smatraju se jednim od najproblematičnijih pića kada je riječ o žutim zubima jer u sebi sadrže tanin koji ostavlja tvrdokorne mrlje na zubima (kao one od pušenja). 

Tanin je još štetniji kombinira li se s ostalim namirnicama koje direktno utječu na boju zubi jer udvostručuje njihovo štetno djelovanje na zubnu caklinu. 

Preporučujemo da crni čaj zamijenite zelenim koji je mnogo zdraviji i bolji za zube, a crno vino zamijenite bijelim (iako ni to nije najbolja opcija).

5. Bomboni i slatkiši

Tvrdi bomboni i jarko obojeni slatkiši stvaraju velike probleme zubima. Prvi razlog je visoka razina šećera, a drugi je što dugo vremena ostaju u ustima. Naime što ih dulje žvačemo to će više oštetiti zubnu caklinu, a oni slatkiši koji boje jezik, najvjerojatnije će i pobojati zube.  

6. Jarko obojeni umaci

Jarko obojeni umaci poput curryja, čilija i umaka od rajčice lijepe se za zubnu caklinu i polako je nagrizaju. 

No nekoliko istraživanja je otkrilo zanimljivu činjenicu. Naime, ako prije ovih umaka ili uz njih jedete zelenu salatu ili povrće kao što su brokula ili cvjetača, zaštitit ćete zubnu caklinu površinskim slojem koji će smanjiti izglede njihova obojenja

7. Voćni sokovi i voće

Voćni sokovi mogu obojati zube

Iako voćni sokovi nisu u istom rangu s gaziranim pićima i energetskim napitcima, kupovni voćni sokovi su zapravo mnogo kiseliji nego što većina nas misli. Svježe napravljeni sokovi nisu obrađeni na isti način, pa nisu niti toliko kiseli. 

Isto tako, bobičasto voće i povrće poput repe u sebi sadrže polifenole koji su korisni za naš organizam, ali nisu toliko za naše zube. 

Jednostavni načini za borbu protiv žutih zubi

Vjerojatno ćete nakon čitanja ovog bloga nakon svakog jela željeti temeljito oprati zube. A to bila strašna pogreška. 

Zubna caklina postaje mekša nakon jela, pa četkanje dodatno oštećuje oslabljenu zubnu caklinu. Srećom, zubna caklina vraća svoju čvrstoću u roku sat vremena tako da tek onda možete očetkati zube.

Bolji način od četkanja zubi je da popijete veliki gutljaj vode nakon što se završili s obrokom ili pićem. Tako ćete potaknuti proizvodnju sline koja će ukloniti većinu kiselina i mrlja sa zubi. 

Vjerojatno ste čuli da je nakon svakog obroka dobro žvakati žvakaće gume bez šećera. Iako su bez šećera, većina žvakaćih guma sadrži potencijalno opasan aspartam, tako da ih je najbolje izbjegavati. 

Sve u svemu, najbolje je nakon obroka piti što više vode.

Izbjeljivanje zubi u Ordinaciji dentalne medicine Galeković 

Izbjeljivanje zubi u Ordinaciji dentalne medicine Galeković

Odlučite li se otići na izbjeljivanje zubi, prvo što trebate znati je da krajnji rezultat izbjeljivanja zubi varira od pacijenta do pacijenta, tj. u kojem su stanju vaši zubi.

Mi izbjeljujemo zube na nekoliko načina:

1. ZOOM izbjeljivanje zubi

Zubi se izbjeljuju pomoću gela čiji je glavni sastojak vodikov peroksid. Vodikov peroksid se aktivira ZOOM plavim svjetlom koji oslobađa kisik i tako izbjeljuje boju zuba. Postupak traje do maksimalno sat vremena, a postignuta bjelina održat će se oko 6 mjeseci. Nažalost, ovaj tretman nije toliko ugodan za pacijenta.

2. Izbjeljivanje zubi kod kuće

Nakon što smo prema vašim zubima izradili posebnu masku, u nju stavljamo vodikov peroksid od 3%. Masku je svake noći potrebno staviti u usta, a rezultate možete vidjeti već nakon 2 tjedna. 

Prije odluke o izbjeljivanju zuba, slobodno nas posjetite kako bi obavili potreban pregled i utvrdili razloge obojenosti zubi.

A možete nas posjetiti i samo radi preventive :)

U svakom slučaju, ovdje smo za vas!

Jedan klik do rezervacije pregleda

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email