Dijagnostika

Rendgenske snimke zuba su nezaobilazan postupak u suvremenoj stomatološkoj dijagnostici.

One su nužne jer daju uvid u zdravstveno stanje dijelova usne šupljine koje ne možemo vidjeti prilikom kliničkog pregleda.

U poliklinici VINICA koristimo: RVG-radioviziografiju-digitalni rendgen. To je intraoralna snimka pojedinog zuba. Prednost u odnosu na klasični rendgen zuba je momentalni pristup slici, precizna dijagnostika i minimalna doza zračenja.

2D-ortopan-digitalna snimka koja obuhvaća sve zube, gornju i donju čeljust, čeljusni zglob, a djelomično i strukture smještene iznad usta (nosnu šupljinu, maksilarne sinuse).

3D-Cbct (Cone Beam computer tomography) - je CT uređaj na bazi konične zrake.

Uređaj prikazuje strukture s visokom preciznosti uz vrlo nisku razinu zračenja. Poznavanje treće dimenzije anatomskih struktura olakšava planiranje kirurških zahvata. Moguće je procijeniti gustoću kosti, te detaljno upoznati pacijenta s planom terapije. Za razliku od klasičnih RTG snimaka 3D snimke daju potpunu informaciju o snimljenom polju.

Moguće je planiranje implantološkog zahvata u odnosu na dno maksilarnog sinusa, smjer i položaj mandibularnog kanala, širinu i lingvalni nagib alveolarnog grebena. Moguće je precizno dijagnosticirati patološke formacije poput parodontnih džepova, cista, fraktura korijena, itd...

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email