Implantologija

Implantologija je najmlađa grana dentalne medicine koja ima brzi napredak.

Implantati su titanski vijci koji se pomoću kirurškog zahvata ugrađuju u čeljusnu kost. Titan je visoko kompatibilan materijal, stoga ga organizam jako dobro prihvaća. Svaki pacijent stariji od 18 godina podoban je za ugradnju implantata ukoliko ne boluje od neke kronične bolesti, dijabetesa ili osteoporoze.

U poliklinici VINICA ugrađujemo implantate proizvođača NOBEL BIOCARE i SKY implant System.

Implantat kao nadomjestak za 1 zub

 

 

Ako vam nedostaje samo jedan zub, idealno rješenje je implantat. Na mjesto nepostojećeg zuba ugradi se implantat na kojeg se stavlja krunica i Vaš problem je riješen.

Zašto je to idealno rješenje?

Kada bismo na klasičan način nadoknađivali taj zub morali bismo izbrusiti dva susjedna zuba na koja bi došle krunice, a između njih član koji bi zamijenio Vaš zub.

Bezuba čeljust

Kod bezube čeljusti ugrađuje se nekoliko implantata koji služe kao nosači budućeg mosta. Ukoliko je kvaliteta kosti zadovoljavajuća, ugrađuje se po 6 implantata u svaku čeljust. Isti dan pacijent dobiva privremeni akrilatni most, a nakon vremena koje je potrebno za potpuno zacjeljivanje, odnosno oseointegraciju dobiva stalni most.

Implantatima poduprte proteze

Bezubi pacijenti koji ne mogu nositi totalnu protezu zbog ispadanja (razlog može biti atrofija kosti) ili nemaju financijskih mogućnosti za prvu verziju, mogu ugradnjom manjeg broja implantata riješiti svoj problem. Nakon zacjeljivanja, implantati se međusobno spajaju prečkom ili se na njih postave zglobne veze. Proteza se sidri na implantat pomoću kuglice koja savršeno pristaje u dio koji je ugrađen u implantat.

Takav rad omogućuje pacijentu da nosi protezu bez bojazni da će mu ona ispadati. To je naročito dobra metoda za donju bezubu čeljust gdje često dolazi do jake atrofije kosti pri čemu nestaje čeljusni greben. Za takav rad potrebno je ugraditi u donju čeljust 2 implantata.

Pacijenti koji su dugo godina nosili protezu obično imaju nedovoljno koštane mase. Taj problem može se riješiti prije ugradnje implantata – augmentacijom što znači umetanjem umjetne kosti. Nakon postavljanja implantata, a nakon vađenja konca, pacijent dobiva odgovarajući protetski nadomjestak. Nakon 6 mjeseci za gornju čeljust, a 3 - 4 mjeseca za donju čeljust, pacijentu radimo definitivan protetski rad. To vrijeme potrebno je za proces osteointegracije kako ne bi došlo do ispadanja ugrađenog implantata. U našim ordinacijama ugrađuju se implantati vodećih svjetskih proizvođača Nobel biocare i Sky.

Metoda pričvršćivanja pomoću vijka je bolja jer se most bez oštećenja može skinuti. Preporučuje se redovna kontrola kod stomatologa. Ako je potrebno, lako će skinuti most, temeljito ga očistiti, a ako je potrebna neka mala korekcija - otklonit će je. Kod tog posjeta, ponovo se pomoću vijka Vaš most pričvršćuje na implantat.

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email